Kira hukuku, kiracı ve mal sahibi arasındaki ilişkileri düzenleyen, tarafların hak ve yükümlülüklerini belirleyen önemli bir hukuk dalıdır. Ankara Kira avukatı ise kira sözleşmeleri ve kira hukuku konusunda uzmanlaşmış avukattır. Kira avukatları, kira sözleşmelerinin hazırlanması, kira bedellerinin belirlenmesi, kira artış oranlarının hesaplanması, kira borçlarının tahsili, tahliye davaları, kira uyarlama davaları gibi konularda hukuki danışmanlık hizmeti verir.
Son yılların ekonomik koşulları kira ilişkilerinde de olumsuz etkiler doğurmuştur. Günümüzde kira uyuşmazlıkları çoğalmış ve çoğalmaya da devam etmektedir. Zorlu ekonomik koşullarda kiracı veya ev sahibi olarak hak kaybına uğramamak ve sağlıklı biçimde hukuki süreçleri yönetmek için bir avukata danışmak doğru olacaktır.
Ankara Kira Avukatı
Ankara kira avukatı, Ankara’da kira hukuku alanında uzmanlık sahibi olan ve kira uyuşmazlıkları ile ilgilenen avukatları tanımlar. Ankara’da bulunan konutunuzun kira sözleşmesinin düzenlenmesi, kira tespiti ve kiracı tahliyesi gibi konularda kira avukatından destek almanız önemlidir. Tahliye avukatı ve kiracı avukatlığı gibi işler de kira avukatları tarafından yapılmaktadır.
Ankara’da nüfus ve kira artışlarıyla beraber ev sahibi ile kiracı arasındaki sorunlar daha sık karşımıza çıkmaktadır. Ankara’da yaşayacağınız bir kira uyuşmazlığı için Ankara kira avukatı ile iletişime geçebilir, danışmanlık alabilirsiniz. Ataylar Hukuk Bürosu kira alanında uzman kadrosu ile kira hukuku alanındaki uyuşmazlıklarda ve davalarda danışmanlık vermektedir.
Ankara Kira Avukatı İletişim Bilgileri | Detay |
---|---|
Av. Atakan AYLAR | |
0541 723 85 52 | |
Çukurambar, 1431. Cd. No: 31 D:10, 06510 Çankaya/Ankara |
Kira Hukuku Nedir?
Kira hukuku, kiracı ve kiraya veren arasındaki hukuki ilişkileri düzenleyen ve bu ilişkilerde oluşabilecek sorunları ele alan bir hukuk dalıdır. Kira hukuku, kira sözleşmeleri, kira bedeli, tahliye işlemleri, kira tespit davaları, kira uyarlama davaları ve kira artış oranları gibi birçok konuyu düzenler. Ankara Kira Avukatı, müvekkillerine hukuki danışmanlık vererek, kira ile ilgili davalarda hak kayıplarının yaşanmasını önler. Ayrıca, Ankara Kira Avukatı, kira bedelinin belirlenmesi, tahliye taahhütnamesi hazırlanması, haklı ihtar gönderilmesi ve kiracının tahliyesine yönelik davaların yürütülmesi gibi konularda profesyonel destek sağlar.
Kira Anlaşmazlıklarında Yapılması Gerekenler
Kira anlaşmazlıkları bazen kiracı ve kiraya veren arasında müzakere ile çözülebiliyor iken bazı durumlarda da bu mümkün olmaz. Eğer taraflar anlaşamazsa hem ev sahibinin hem de kiracının yapması gereken işlemler ve uyması gereken kurallar vardır.
Bazı davalarda ihtar şartı bulunmakla birlikte ihtarın da yazılı olması gerekmektedir. Kira hukuku anlaşmazlıklarında yapılacaklar genel olarak şu başlıklar altında özetlenebilir:
Yazılı İletişim: Kira anlaşmazlıkları ortaya çıktığında, dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri taraflar arasında yazılı iletişim kurmaktır. Bu hem yaptığınız ihtarnamelerin ve diğer işlemlerin geçerliliğini sağlayacak hem de olası bir mahkeme sürecinde ispat yükünüzü önemli derecede hafifletecektir.
Kira Avukatı: Yapılması önem arz eden bir diğer husus da bir avukata danışmaktır. Kira davalarında avukat zorunluluğu yoktur ancak haklarınızı doğru bilmek ve anlaşmazlık sırasında dezavantajlı konuma düşmemek için kira konusunda uzman bir Ankara kira avukatından destek almak her zaman daha iyidir.
Arabuluculuk: Kira uyuşmazlıklarında dava açılmasının bir gerekliliği olarak arabuluculuk şartı bulunmaktadır. Arabuluculuk süreci olmadan dava açmanız durumunda davanız reddedilecektir. Arabuluculuk sırasında da bir avukattan destek almanız işinizi kolaylaştırır.
Dava: Uyuşmazlık arabuluculukta çözüme kavuşmazsa mahkemeye başvurarak dava açılması söz konusu olacaktır.
Kira Davaları ve Türleri
Kira davaları, kiracı ile ev sahibi arasındaki kira anlaşmazlıklarının çözüldüğü davalardır. Kira davaları karışık ve detaylı davalar olabilir. Kira davalarında sorun yaşamamak için Ankara kira avukatından destek almanız tavsiye edilir.
Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk bir dava şartıdır. Kira davaları Sulh Hukuk Mahkemesinde açılır. Kira ile ilgili uyuşmazlıklar ve davalar genellikle şunlardır:
Kira Tespit Davası
Kira tespit davası uygulamada sıkça karşılaşılan bir davadır. Uzun süreli kira sözleşmelerinde kira bedeli artışlar yapılmasına rağmen düşük kalabilir. Sözleşme uzun süreli olmasa da kira bedelinin artışına dair bir hüküm düzenlenmemiş olabilir. Bu durumlarda tarafların kira bedelini belirlemek için mahkemeye başvurma olanağı vardır. Bu da kira tespit davasıdır. Bu konuda detaylı bilgi için Kira Tespit Davası makalesini okuyunuz.
Kira tespit davasında mahkeme yeni kirayı taşınmazın bulunduğu bölgedeki emsal kira bedellerine, taşınmazın özellikleri ve durumuna bakarak belirleyecektir.
Kira Uyarlama Davası
Kira uyarlama davası, olağanüstü değişiklikler nedeniyle sözleşmenin uyarlanması davasıdır. Kira uyarlama davalarında mahkemeler tarafından bilirkişi görevlendirilir. Bilirkişi kiralananın niteliği, kullanım alanı, konumu, bölgedeki kira parasını etkileyecek normalin üstündeki imar ve ticaret değişiklikleri, emsal kira paraları, vergi ve amortisman giderlerindeki artışlar dikkate alarak kira ilişkisindeki dengenin bir taraf aleyhine bozulup bozulmadığını tespit eder.
Kiracı Tahliye Davası
Tahliye davası, kiracının evden veya işyerinden belirli sebeplere dayanarak çıkarılması davasıdır. Tahliye davası birçok sebebe dayanabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
İhtiyaç nedeniyle tahliye, Yeni Ev Sahibinin Kiracıyı Tahliyesi, kiracının kiralananı amacı dışında kullanması, kiralananda suç işlenmesi, kira bedelinin ödenmemesi…
Tahliye davasının birçok çeşidi ve dava şartı bulunmaktadır. Bu konuda Ankara kira avukatından danışmanlık almanızı öneririz.
Kiracı ve Ev Sahibi Hakları
Kira hukukuyla ilgili kanuni düzenlemelerde kiracıya ve ev sahibine birçok hak tanınmıştır. Bunları iki başlık altında incelemek gerekirse
Kiracı Hakları
Kiracı hakları aşağıda açıklananlar ile sınırlı değildir. Kiracının değişen durumlara göre birçok hakkı bulunur. Bu konuda detaylı bilgi için Kiracı Hakları yazımızı okuyabilirsiniz.
- Yasal sınırlara göre kira artışının sağlanmasını talep etme hakkı vardır.
- Tahliyenin belirli şartlarda mümkün olup kiraya veren keyfine göre kiracıyı evden tahliye edemez.
- Kira sözleşmesi kendiliğinden uzar. Kiraya veren tek taraflı sözleşmeyi sona erdiremez.
- Kiracı aleyhine kira sözleşmesine hükümler eklenemez.
- Kiralanan evin yaşanabilir olması için ev sahibinin gerekli tadilatları yapması gerekir.
Ev Sahibi Hakları
Kiracı haklarında olduğu gibi ev sahibi hakları da aşağıdakilerle sınırlı değildir. Daha sayılabilecek birçok ev sahibi hakkı bulunmaktadır. Bu haklardan bazıları şunlardır:
- Ev sahibinin depozito hakkı,
- Ev sahibinin zam hakkı,
- Tahliye hakkı
- Kira bedeli belirleme hakkı
- Depozito alma hakkı
- Mülkü denetleme hakkı
Kira Davalarında Avukatın Önemi
Kira Avukatı, kira anlaşmazlıklarında hak kayıpları yaşanmaması, sürecin sağlıklı yürümesi ve mahkeme süreçlerinde hatalar yapılmaması açısından önemlidir. Kira hukuku karmaşık ve detaylı bir hukuk dalıdır. Yargı kararları arasında farklılıklar bulunmaktadır.
Ankara Kira avukatı Ankara’da olacak bir kira davasında sürecin daha hızlı ilerlemesini, kişilerin kanuni haklarını daha kolay ve kapsamlı elde etmesini sağlayacaktır. Kira hukuku davalarının istediğiniz şekilde sonuçlanması için hukuki destek almanız, güncel hukuku takip etmeniz ve alakalı kanunları net bir şekilde bilmeniz gerekmektedir.
Kira Davalarında Arabuluculuk
Kira davalarında arabuluculuk, taraflar arasındaki sorunun mahkemeye gerek kalmadan çözüme kavuşturulması için etkili bir yöntemdir. Arabuluculuk tarafların anlaşması hedefiyle tarafsız bir arabulucu tarafından yönetilir. Uyuşmazlığın arabuluculukta çözülmesi hem zaman hem de masraflar açısından büyük bir tasarruf sağlar. Arabuluculuk süreçlerinde de bir avukatınızın olması uzlaşmayı kolaylaştıracak ve haklarınızı güvence altına alacaktır.
Ankara Kira Avukatı Ücreti Ne Kadar?
Ankara’da kira avukatı ücreti, davanın türüne ve avukata göre değişiklik gösterebilir. Ücretler hakkında detaylı bilgi almak için bir avukatla görüşmek önemlidir. Kira davalarında hukuki destek almak uzun vadede ekonomik olarak daha avantajlı olacaktır.
2024 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre danışmanlık ücreti 2.300 TL olup bir dava açılması durumunda dava takip ücreti 10.700 TL olacaktır.
Kiracı Tahliye Davası Nedir, Nasıl Açılır?
Kiracı tahliye davası, kiracının belirli sebeplerden dolayı kiralanan yerden çıkarılması için açılan davadır. Bu dava belirli sebeplerle açılır, sebepler şunlardır: İhtiyaç nedeniyle tahliye, tadilat nedeniyle tahliye, tahliye taahhütnamesine dayanarak tahliye, kira ödenmemesi halinde iki haklı ihtarla tahliye, kira sözleşmesinin sona ermesi nedeniyle tahliye, kiracının sözleşmeye aykırı davranması, kiracının iflası, yeni ev sahibinin kiracıyı tahliyesi.
Tahliye davası açmak için, ihtarname şartı olan davalarda yazılı bir ihtarname gönderilmesi gerekir. İhtarname ile sorun çözülmeyebilir. Bu durumda dava açmadan önce arabuluculuğa başvurmak gerekir.Arabuluculuk tahliye davalarının açılabilmesi için dava şartıdır. Arabuluculuk sonrasında davalının bulunduğu yerleşim yerindeki Sulh Hukuk Mahkemesinde tahliye davası açılacaktır.
Detaylı bilgi ve profesyonel destek için Ankara kira avukatından destek alabilirsiniz. Ankara’da kira hukuku alanında uzman avukatlar içim Ataylar Hukuk Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Tahliye Davası Avukatı
Tahliye davaları kiracının konuttan veya işyerinden çıkarılması için açılan davalardır. Tahliye davasında avukatla beraber çalışmak hak kayıplarını önleyecektir. Tahliye davasında kiracı taraf da ev sahibi taraf da avukat desteği alabilir. Eğer tahliye davası açmak isteyen bir ev sahibi iseniz veya tahliye durumuyla karşı karşıya kalmış bir kiracı iseniz nir kira hukuku avukatından destek alabilirsiniz.
Tahliye Taahhütnamesi
Tahliye taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte taşınmazı boşaltacağını taahhüt ettiği belgedir. Bu belge, kiracı ve kiraya veren arasında imzalanır ve kiracının belirli şartlarda taşınmazdan çıkacağını garanti altına alır. Tahliye taahhütnamesi, tahliye davalarında önemli bir rol oynar. Konu hakkında detaylı bilgi için Tahliye Taahhütnamesi yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kira Davaları Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Kira davaları ne kadar sürede sonuçlanır? Sorusu sıkça karşılaşılan bir sorudur. Kira davasının süresi mahkeme yoğunluğuna ve davanın türüne göre değişiklik gösterir. Örneğin kira tespit davaları ve kira uyarlama davaları genellikle 1 ile 1,5 yıl arası sürer. Tahliye davaları ise 6 ay ile 1 yıl arasında sonuçlanabilir.
Tahliye Davası Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?
Tahliye davaları, kiracının taşınmazdan çıkarılması için açılan davalardır ve genellikle 6 ile 12 ay arasında sonuçlanır.
Tahliye Davasını Kaybeden Kiracı Ne Öder?
Tahliye davasını kaybeden kiracı, dava sürecinde biriken kira borçlarını, mahkeme masraflarını ve karşı tarafın avukatlık ücretlerini (vekalet ücreti) ödemekle yükümlü olur. Tahliye davasının sonucunda mali gücü olumsuz yönde etkileyecek bir masraf çıkması söz konusu olabilir. Ayrıca, tahliye işlemi gerçekleştiği takdirde, kiracı yeni bir konut bulmak zorunda kalacaktır.
2024 Kira Artış Oranı
2024 yılı için kira artış oranları, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren yıllık TÜFE üst sınırına göre belirlenmektedir. 2024 yılı için geçerli TÜFE 65,07 olarak açıklanmıştır. Yani 2024 Temmuz ayından itibaren yapılan veya yenilenen kira sözleşmelerinde ev sahibi %65,07 oranına kadar zam yapabilmektedir.
Kira Zammında %25 Sınırı Bitti Mi?
Evet, %25 zam sınırı sona ermiştir. Enflasyon sebebiyle düşen alım gücü ve artan kira fiyatlarında kiracıyı korumak amacıyla getirilen %25 kira zam sınırı 1 Temmuz 2024 itibariyle sona ermiştir. Temmuz 2024 ve sonrasında yapılacak veya yenilenecek kira sözleşmeleri yıllık TÜFE oranı olan %65,07 üst zam sınırına tabidir.
Ankara En İyi Kira Avukatı
Ankara en iyi kira avukatını bulmak için detaylı bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Ankara’da kira hukuku alanında çalışan çok sayıda avukat bulunmaktadır. Ankara’da en iyi kira avukatını bulmak için avukatın iletişim becerilerine, profesyonelliğine, konu hakkındaki bilgisine dikkat etmelisiniz.
Bir avukatın kira davalarında uzman olması davaların seyrini olumlu yönde etkileyecektir. Kira avukatı arıyor iseniz Ataylar Hukuk Bürosu kira hukuku alanında uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
Kira İçin Hangi Avukat?
Kira ile ilgili sorunlar yaşandığında, kira hukuku konusunda uzmanlaşmış bir avukat ile çalışmak en doğrusu olacaktır. Öte yandan her avukat kira ile ilgili uyuşmazlıklara bakabilir. Ancak kira alanında uzman olmayan biriyle çalışmak doğru olmayacaktır. Kira avukatları kira hukuku alanında daha tecrübeli ve verimlidir. Ataylar Hukuk Bürosu kira hukuku alanında uzman kadrosu ile kira konusundaki sorunlarda destek sağlar.
Kira Davalarına Kim Bakıyor?
Kira davalarında görevli ve yetkili mahkeme davalının bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesidir. Kira ile ilgili tüm uyuşmazlıklar Sulh Hukuk Mahkemesinde çözümlenir. Davacı, kiracı ise kiraya verenin yerleşim yeri; davacı, kiraya veren ise kiracının yerleşim yeri genel yetkili mahkemedir. Örneğin Ankara’da evini kiraya vermiş olup İstanbul’da ikamet eden Ahmet, kiracısına karşı tahliye davasını Ankara’da açmalıdır..
Kiracı Davalarına Hangi Avukat Bakar?
Ankara kira avukatı, kira hukuku alanında uzman olup kira davalarına bakar. Kira uyuşmazlıklarındaki davalara her avukat bakabilmektedir. Ancak kira hukuku alanında uzman bir avukatla çalışmak her zaman daha mantıklıdır. Ataylar Hukuk Bürosu kira hukukunda uzmanlığa sahip olup kira davalarına bakmaktadır.
Ankara Tahliye Davası Avukatı
Ankara’da tahliye davası avukatı Ankara’da kira hukuku alanında uzman olan avukatları tanımlar. Bu avukatlar, tahliye davalarında hukuki danışmanlık sağlar ve davanın daha kısa sürede ve lehte sonuçlanmasını sağlarlar. Tahliye davası açarken veya tahliye tehlikesiyle karşılaşıldığında bir avukatla çalışmak önemlidir.