Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu, ticari şirketlerin hukuki destek almasını sağlayarak hem şirketleri hem de şirket ilgililerini korumayı amaçlayan bir düzenlemedir. Bu düzenleme şirketlerin hukuki olarak güvenli bir zeminde hareket etmelerini sağlar.
Peki, hangi şirketler avukat bulundurmak zorunda? Avukat bulundurmamanın cezası var mı? Avukat bulundurma zorunluluğu cezası ne kadar? Avukat ücreti ne kadar? Anonim şirkette avukat bulundurma zorunluluğunun yasal dayanağı nedir? Bu gibi sorulara yazımızda cevap vereceğiz.
Avukat Bulundurma Zorunluluğu Nedir?
Şirket avukatı bulundurma zorunluluğu, belirli koşulları sağlayan anonim şirketlerin, şirket bünyesinde bir avukat çalıştırmalarını veya bir avukatla sürekli avukatlık hizmeti sözleşmesi düzenleme zorunluluğudur. Bu zorunluluk, şirketlerin hukuki işlemlerinde ve davalarında profesyonel hukuki danışmanlık almalarını sağlar.
Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğu, 2024 yılı için esas sermayesi 1.250.000 (bir milyon iki yüz elli bin) TL ve fazlası olan anonim şirketler için geçerlidir. Anonim şirketler için en az esas sermaye miktarı 2024 yılı için 250.000 TL olarak belirlenmiştir. Bu miktarın beş katı ve üzerinde olan anonim şirketler bu zorunluluğa tabi tutulmaktadır.
Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurmanın Yasal Dayanakları
Anonim şirketlerde avukat bulundurma zorunluluğunun yasal dayanağı, Avukatlık Kanunu md. 35’tir. Buna aykırı davranan kuruluşlara avukat tayin etmedikleri her ay için, asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir.
Bu düzenlemeler, esas sermaye miktarının beş katı ve üzerinde sermayesi bulunan anonim şirketler için geçerlidir. Yani 1.250.000 TL esas sermaye tutarı veya fazlası bulunan anonim şirketler için geçerlidir.
Hangi Anonim Şirketlerde Avukat Bulundurma Zorunludur? 2024
Sermayesi belirli bir miktarın üzerinde olan anonim şirketler, avukat bulundurma zorunluluğuna tabidir. Esas sermayesi en az esas sermaye tutarının (250.000 TL) beş katı ve fazlası olan şirketler avukat bulundurmalıdır. 1.250.000 TL ve fazla esas sermayesi olan anonim şirketler avukat bulundurma zorunluluğuna tabidir.
Şirket Avukatı Bulundurmanın Avantajları
Şirket avukatı şirket için önemli olan birçok konu hakkında uzmanlık sahibidir. Vergi konularında, marka ve şirket itibarının korunmasında, işçi-işveren ilişkileri ve bundan doğan davalarda, sözleşmelerin hazırlanması ve şirketin haklarının korunmasında, alacakların icra takibinde ve şirketin diğer önemli hukuki meselelerinde şirketin menfaatlerini koruyacaktır.
Hukuki Güvenlik: Şirket avukatı şirketin hukuki ilişkilerinin profesyonelce ve özenle yönetilmesini sağlar. Yaşanabilecek uyuşmazlıkları en aza indirir. Şirketin karşılaşılacak hukuki bir problemde haklarını etkin biçimde kullanmasını sağlar.
Hukuki Sorunların Önlenmesi: Avukat gelecekte yaşanabilecek hukuki sorunları önceden tespit eder ve bunlara sebep olan uygulamaların sonlandırılmasını sağlar. Böylece bir şirket ticari faaliyetlerinin yanında davalarla ve mahkemelerle uğraşarak kaynak harcamaz.
Şirket ve Marka İtibarı: Ticari itibar ve marka itibarına karşı olası tecavüzlerde şirket avukatı gerekli hukuki işlemleri yaparak verilen zararların ortadan kaldırılmasını ve tazminat elde edilmesini sağlayabilir.
Vergi: Şirket avukatı şirketin vergilendirilmesindeki hataları düzeltir., haksız alınan vergilerin iadesini talep eder, vergi raporları hazırlar. Vergisel danışmanlığın dışında şirket avukatı, devlet destekli teşviklerden şirketin yararlanması süreçlerini yönetir.
Şirketin Yasalara Uygunluğu: Bazı şirketlerin faaliyetleri, kanuni düzenlemeler ile sınırlandırılmış ve özel olarak düzenlenmiştir. Şirket avukatı, şirketin şirketin ulusal ve gerektiği ölçüde uluslararası yasalara uygun olmasını sağlar. Bu nedenle şirket kuruluş, tür değişikliği aşamalarında şirket avukatından destek alınması önemlidir.
Sonuç olarak bir şirket avukatıyla çalışmak şirketin hukuki sorunlarını azaltacak ve olası hak kayıplarının önüne geçecektir. Şirketin bazı hukuki avantajlardan faydalanmasına da katkı sağlayacaktır.
Şirket Avukatı Nedir? Ne Yapar?
Şirket avukatı, şirketin mevcut ya da muhtemel hukuki sorunlarına danışmanlık verir. Risk analizi yapar ve gelecekte yaşanabilecek problemleri minimum düzeye indirir. Şirketin hukuki açıdan güvende olması açısından şirket avukatı büyük bir önem arz eder. Şirket avukatlığı hakkında detaylı bilgi için sitemizdeki Şirket Avukatı makalesini inceleyebilirsiniz.
Şirket avukatı aynı zamanda vergi raporları da hazırlayarak vergisel danışmanlık da verir. Şirket sözleşmeleri hazırlanırken şirketin menfaatlerinin en iyi şekilde korunmasını sağlar. Şirketin hak kaybı yaşamaması açısından elzemdir. Şirket aleyhine olan sözleşmelerin lehe çevirilmesine yardımcı olur. Şirket avukatı işçi-işveren ilişkisinin sağlıklı gerçekleşmesini sağlar. İşçi sözleşmelerini hazırlar.
Şirkete karşı açılan iş davalarında, ticari davalarda şirketi temsil ederek şirketi hukuken korur. Şirketin marka haklarını savunur, şirket haklarına tecavüzleri engeller. Şirket alacaklarına ilişkin icra takibi yapar. Vergi problemlerinin şirket lehine sonuçlanmasına katkıda bulunur.
Şirket Avukatı Nasıl Seçilir?
Şirket avukatı seçilirken şirketler hukuku konusunda yetkin olmasına, erişilebilir olmasına dikkat edilmelidir. Şirketler Hukuku alanında yetkin bir avukat şirketin karşılaşabileceği birçok sorunu önler. Ortaya çıkan sorunların daha verimli ve kısa sürede çözülmesini sağlar. Ataylar Avukatlık Bürosu uzman kadrosu ve Şirketler Hukuku alanında akademik faaliyette bulunan iş ortakları ile şirketlere yasal danışmanlık hizmeti sunmaktadır.
Avukat Bulundurma Zorunluluğu Cezası 2024
Anonim şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğuna uymamaları durumunda, Avukatlık Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca Cumhuriyet savcısı tarafından, sözleşmeli avukat tayin etmedikleri her ay için yürürlükte bulunan asgarî ücretin iki aylık brüt tutarı kadar idarî para cezası verilir. 2024 yılı Temmuz ayı için brüt asgari ücret 20.002,50 TL’dir. Söz konusu idari para cezası da aylık 40.005,00 TL olarak işleyecektir. Bir yıl boyunca avukat tutulmaması halinde 480.060,00 TL idari para cezası ödenir
Cezalar, şirketlerin hukuki yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda devreye girer. Bu cezalar, şirketlerin mali durumunu ve itibarını olumsuz etkileyebilir. Ayrıca, avukat bulundurma zorunluluğuna uymayan şirketler, hukuki süreçlerde dezavantajlı duruma düşebilir.
Limited Şirketlerin Avukat Bulundurma Zorunluluğu Var Mı?
Limited şirketlerin avukat bulundurma zorunluluğu yoktur. Ancak limited şirketlerde de bir avukat ile çalışmak şirketi hukuki güvence altına alacaktır. Şirket avukatıyla çalışmanın faydaları için yukarıdaki Şirket Avukatı Bulundurmanın Avantajları başlığına göz atabilirsiniz.
Anonim Şirketlerde Avukat Ücretleri ve Maliyetler
Anonim şirketlerde avukat maliyetleri, avukatın deneyimine, uzmanlık alanına ve şirketin büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir. Avukatlık ücreti sabit veya dava başına ücretlendirme şeklinde olabilir. Anonim şirketlerin sürekli sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu vardır. 2024 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre anonim şirketlerde avukatlara aylık en az 15.800,00 ödeme zorunluluğu bulunmaktadır.