Bilişim avukatı, bilişim hukuku alanında hizmet veren ve tecrübesi ile bilişim alanında uzmanlaşmış avukatı tanımlamaktadır. Bilişim hukuku ise internet üzerinden çıkan uyuşmazlıklar, siber suçlar, e-ticaret hizmetlerinde ortaya çıkan uyuşmazlıklar, kredi kartı dolandırıcılıkları, yazılım sistemlerini izinsiz kullanılması, sosyal medya hesaplarının çalınması ve taklit edilmesi gibi uyuşmazlıkları içeren geniş hukuk dalıdır. İnternet teknolojisinin gelişmesi ile ortaya çıkan bilişim avukatının görev alanları ve bilişim hukukunun içerdiği bazı uyuşmazlıklar aşağıda kısaca açıklanacaktır.
Siber Suçlar
Siber suçlar, internet üzerinden işlenen banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu, Bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu, bilişim sistemine girme suçu, yasak cihaz veya program gibi suçları kapsamaktadır.
Siber suçlara konu uyuşmazlıklarda, en önemli kavram kanıttır. Uygulamada siber suçlar ile ilgili uyuşmazlıklarda ispat sorunu en sık karşılaşılan konudur. Bilişim avukatının siber suçlardaki en büyük rolü delillerin elde edilmesi aşamasıdır. Deliller elde edilirken uzman görüşleri, Noterler birliğinin E-Tespit araçları, log kayıtlarının talep edilmesi gibi hukuki araçlar kullanır. Siber suçlarda etkin sonuçlar alabilmek için bilişim avukatından destek almak da fayda bulunmaktadır.
Kredi kartlarının kötüye kullanılması, Sistemleri engellemesi, bozulması, erişilmez kılınması, yazılım sistemlerinin çalınması, izinsiz kopyalanması sosyal medya hesaplarının çalınması gibi fiiller siber suçlara örnek olarak gösterilebilir.
Sosyal Medya Hesabının Çalınması
İletişim araçlarının gelişmesi ile günümüzde İnstagram, Facebook gibi sosyal medya hesaplarının değerleri bir hayli artmıştır. Öyle ki yüksek takipçiye sahip influencerlar, sosyal medyadan önemli reklam gelirleri elde etmektedir.
Bilişim Hukukunda günümüzde en sık rastlanan uyuşmazlıklardan bir tanesi de sosyal medya hesaplarının çalınmasıdır. Sosyal medyanın çalınması; hackerler tarafından gerçekleştirilebileceği gibi sosyal medya hesabının üçüncü bir kişiye satılması sırasında ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca en sık rastlanan durumlardan birisi de sosyal medya hesabının ele geçirilerek üçüncü kişilerin dolandırılmasıdır.
Sosyal Medya hesabının çalınması; Türk Ceza Kanunu kapsamında bilişim sistemine girme, bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme ve değiştirme suçlarının konusunu oluşturmaktadır. Bu gibi durumlarda vakit kaybetmeksizin suç duyurusunda bulunmak ve ilgili mercilere başvurarak yasal süreçleri başlatmak önemlidir. Bu işlemi bireyler kendi başlarına da yapabilir. Ancak delillerin eksik gösterilmesi veya olayın hatalı aktarılması; soruşturma aşamasının gecikmesine ve olumsuz sonuçlanmasına neden olabileceği unutulmamalıdır.
Sosyal Medya Hesaplarının Taklit Edilmesi
Sosyal medya hesaplarının taklit edilmesi, kişisel veya ticari amaçlarla bir sosyal medya hesabının kopyasının yaratılmasıdır. Kişisel sosyal medya hesaplarının taklit edilmesi, kişisel verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçlarının konusunu oluşturmaktadır. Ticari hesapların taklit edilmesi ise haksız rekabet, markadan kaynaklanan suçlar, telif hukukundan kaynaklanan suçların konusunu oluşturmaktadır. Sosyal medya hesaplarının taklit edilmesi durumunda, cumhuriyet başsavcılığına suç duyurusunda bulunabilecektir.
Her iki durumda, sosyal medya mecrasına detaylı şekilde başvuruda bulunmak önemlidir. Sosyal medya mecralarına başvuruda bulunurken ihlal edilen hakların detaylı şekilde belirtilmesi gerekmektedir. Bilişim avukatı, sosyal medya hesabının çalınması durumunda gerekli süreçleri takip etmektedir.
Yazılımların İzinsiz Kullanılması
Kaynak kodu ya da nesne kodu halinde meydana getirilmiş yazılımlar, 5846 sayılı Kanun gereğince ilim-edebiyat eseri olarak korunmaktadır. Eser, olarak korunabilecek yazılımların Kültür ve Turizm Bakanlığı telif hakları Genel Müdürlüğü nezdinde kayıt ve tescil edilmesi mümkündür. Yazılım sistemlerinin izinsiz kullanılması Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre suçtur.
Yazılımların izinsiz kullanılması sonucunda başvurulabilecek hukuki yollar birden fazladır. Örneğin, haksız rekabetten suç duyurusunda bulunabileceği gibi 5846 sayılı Kanun’da tanımlanan suçlar bakımından da suç duyurusunda bulunulması mümkündür. Bunlarla birlikte Eser’den kaynaklanan haklar bakımından müdahalenin önlenmesi ve tazminat davası açılması da bir diğer yoldur. Bütün bilişim suçlarında olduğu gibi yazılım sistemlerinin izinsiz kullanılmasında da delillerin hızlı bir şekilde tespit edilmesi önemlidir. Bilişim avukatı, eser olarak korunabilecek yazılımların tescil süreçlerini ve hukuki olarak korunma süreçleri konusunda hizmet vermektedir.
Kredi Kartı Dolandırıcılıkları
Kredi kartı dolandırıcılıkları günümüzde en sık maruz kalınan suçlardandır. Kredi kartı dolandırıcılıkları, genellikle bilinmeyen linke tıklanması veya telefonda kişisel bilgiler verilmek suretiyle güven oluşturmak suretiyle işlenmektedir. Uygulamada, kart bilgilerinin kopyalanması, hesapların yönlendirmesi dolandırıcıların en sık başvurdukları yöntemlerdendir.
Kredi kartı dolandırıcılığına maruz kalınması durumunda 24 saat içerisinde bankaya bildirimde bulunmak son derece önemlidir. Bu bildirimin sözlü yapılmasında sakınca yoktur ancak delil olarak saklanması için mutlaka mail yoluyla da bildirim yapılmalıdır. Aynı zaman diliminde savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Bankanın sorumluluğunun bulunduğu hallerde kredi kartı borcunun durdurulması amacıyla menfi tespit davası da açılabilecektir. Kredi kartı dolandırıcılığı süreçlerinin teknik bilgi gerektirmesi amacıyla bir bilişim avukatından destek alınması faydalı olacaktır.
E-ticaret Hizmetlerinde Ortaya Çıkan Uyuşmazlıklar
E- Ticaret, bilişim hukuku ile doğrudan ilişkilidir. Elektronik Haberleşme Kanunu, Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve sair mevzuat gereğince E- Ticaret sitelerinin uyması gereken yükümlülükler bulunmaktadır. E-Ticaret sitelerinde bulunması gereken yasal sözleşmeler, yasal sözleşmelerin siteye uygun şekilde yerleştirilmesi bu yükümlülüklerden bazılarıdır.
E-Ticaret firmaları, sanal pos hizmeti için genellikle bir sistem üzerinden birden çok bankanın Sanal POS hizmetini kullandıran ödeme aracı firmalar ile çalışmaktadır. Sanal Pos Kullanım Sözleşmelerinde en sık rastlanan sorunlardan birisi, müşteriler tarafından Chargeback (ters ibraz) adı verilen harcama itirazlarının yapılmasıdır. Chargeback dolandırıcılığı için e-ticaret firmalarının gerekli yasal önlemleri alması hak kaybının önlenmesi açısından önemlidir. Bilişim avukatı, E- Ticaret şirketlerinin yükümlülüklerine uygun hareket etmesini sağlamaktadır.
Bilişim Avukatı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bilişim avukatı seçerken bilişim avukatının tecrübeleri, bilişim teknolojileri olan her türlü hukuki işleme ve her türlü davaya çözüm üretme becerileri dikkate alınmalıdır.
Teknolojinin gelişmesi ile önemi artan bilişim avukatlığı, sürekli olarak kendini geliştirmeyi ve güncellemeyi gerektiren son derece teknik bir iştir. Hangi konu ile ilgili olursa olsun arama motorlarını kullanırken sizleri yanıltabilecek başlıklara karşı dikkatli ve şüpheci olmanızı öneririz.
Ankara Bilişim Avukatı
Ankara Bilişim avukatı – Ataylar Hukuk ve Danışmanlık Bürosu olarak bilişim hukuku alanında hizmet vermekteyiz. Detaylı bilgi için bize ulaşabilirsiniz.