Boşanma davası nasıl açılır sorusuna cevap niteliğinde olacak bu yazımızda, 2024 yılında boşanma davası açma şartları, gerekli belgeler, süreçler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi vereceğiz.
Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları arasındaki farklar, boşanma davası dilekçesi örnekleri, boşanma avukatı tutma zorunluluğu ve mahkeme masrafları gibi konularda bilgi sahibi olmak için yazımızı okuyabilirsiniz.
Boşanma Davası Nasıl Açılır 2024
Boşanma davası tarafların boşanmak isteyip istemediği, mal paylaşımı ve velayet gibi konularda anlaşma olup olmaması üzerine iki şekilde açılır. Bunlardan ilki anlaşmalı boşanma diğeri de çekişmeli boşanma davasıdır.
Hangi davanın açılacağına göre boşanma davası açma şekli değişiklik gösterir. Ancak her halükarda dilekçe ile aile mahkemesine başvurulması gerekir. Anlaşmalı boşanma davasında tarafların anlaşmalı boşanmalarına karar verilir ve süreç daha hızlı tamamlanır. Çekişmeli boşanma davasında ise kanunda sayılan sebeplere dayanılarak dava açılır ve delillerle bu sebeplerin ispatı gerekir.
Boşanma davası açmak için görevli ve yetkili mahkemeye boşanma dilekçesi sunulmalıdır. Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme ise birkaç farklı şekilde olabilir.
1-Eşlerin birlikte yaşaması durumunda yetkili mahkeme eşlerin son 6 aydır birlikte yaşadığı yer mahkemesidir.
2-Eşlerin ayrı yaşaması durumunda herhangi bir eşin bulunduğu yer mahkemesi yetkili mahkeme olacaktır.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davası bakımından süreç ve prosedür çekişmeli boşanmadan farklıdır. 1 seneyi aşkın evliliklerde anlaşmalı dava söz konusu olabilir. İhtilaflı konu olmayan bu dava türünde eşler bir arada hareket ederek bir anlaşmalı boşanma dava dilekçesi ve bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlar ve davayı açar. Mahkemece gerekli denetim yapılarak bir duruşma günü tayin edilir ve taraflar duruşmaya davet edilir.
Anlaşmalı boşanmada eşler birlikte hareket ederek boşanırlar. Anlaşmalı boşanmak isteyen eşler, çocukların velayeti, mal paylaşımı, boşanmanın mali sonuçları gibi konularda anlaşmış olmalıdırlar. Bu mutabakatı boşanma dilekçesiyle beraber sundukları Anlaşmalı Boşanma Protokolü ile mahkemeye bildirirler.
Anlaşmalı boşanma protokolünde boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu hakim tarafından uygun bulunmalıdır. Hakim çocukların ve tarafların menfaatini gözeterek protokolde değişiklik yapabilir.
Anlaşmalı boşanma protokolü çok önemli bir evraktır. Bunun hazırlanmasında hak kayıpları yaşanması yüksek bir olasılıktır. Detaylı ve ciddi sonuçları olabilecek bu belgenin bir boşanma avukatı danışmanlığıyla hazırlanması önemlidir.
Anlaşmalı boşanmada taraflar arasında çatışmadan çok birlikte ve uyumlu hareket etme ön plandadır. İki eşin de boşanma konusunda hemfikir olmaları gerekir.
Bu işlemlerin sonucunda hakim protokolü ve dilekçeleri inceler. Uygun gördüğü takdirde boşanma tek celsede gerçekleşir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası eşlerin boşanmayla ilgili konularda anlaşamaması sonucunda açılır. Taraflar boşanma konusunda hemfikir olmayabilir. Boşanma konusunda hemfikir olsalar da çocukların durumu, mal paylaşımı, nafaka gibi konularda anlaşamamış olabilirler.
Çekişmeli boşanma davası açılması için taraflardan birinin dilekçe ve gerekli evrakları vermesi yeterlidir. Mahkeme harçlarının ödenmesiyle boşanma davası açılmış olur.
Çekişmeli boşanma davası açmak için kanunda sınırlı olarak sayılan sebeplere dayanmak gerekir. Bu sebepler dışında çekişmeli boşanma davası açılamaz. Kanunda sayılan sebepler şunlardır:
- Zina(aldatma)
- Hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış
- Suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme
- Terk
- Akıl hastalığı
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması(şiddetli geçimsizlik)
Yargılamada hakimin takdir yetkisi oldukça geniştir. Deliller, davadaki strateji ve bir avukatın danışmanlığı çok önemlidir. Çekişmeli boşanma davaları hem maddi hem de manevi olarak yorucu davalardır. Tarafların çekişmeli boşanmayı kendi başlarına takip etmeleri tavsiye edilmez.
Dilekçe aşamasında tarafların; iddialarını, tazminat taleplerini, nafaka istemini, aile konutu şerhi talebini belirtmesi gerekir. Bu aşamadan sonra iddialar genişletilemez. Yeni iddialar sunulamaz, yeni taleplerde bulunulamaz. Taraflar tüm delillerini sunmalıdır. İddia eden taraf iddiasını ispat ile yükümlüdür.
Dilekçe aşamasından sonra tahkikat aşamasına geçilir. Bu aşamada deliller ve iddialar incelenir. Talepler değerlendirilir. Bu aşamada varsa tanıklar da dinlenecektir.
Son aşama olarak karar aşaması gelir. Bu durumda hakim hak verdiği iddia ve talepleri karara bağlar. Duruşmada karar okunur. Gerekçeli karar duruşmadan sonra yazılır. Kanun yollarına başvurma imkanı açılır.
Anlaşmalı ve Çekişmeli Boşanma Davalarının Farklılıkları
Anlaşmalı ve çekişmeli boşanma davaları hem gerekçeleri açısından hem süreleri açısından hem de zorlukları gibi konularda farklılıklar gösterir. Boşanma davası açarken anlaşmalı boşanma mı çekişmeli boşanma davası mı açacağım diye düşünüyor olabilirsiniz. İşte farklar şunlardır:
Anlaşmalı Boşanma | Çekişmeli Boşanma |
Anlaşmalı boşanma evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılır.
Eşler arasında boşanma ile ilgili konularda anlaşmaya varılmış olması gerekir. |
Çekişmeli boşanma kanunda sınırlı sayılan sebeplerle açılabilir.
Kanundaki bu sebepler “Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?” başlığı altında sayılmıştır. |
Anlaşma protokolü olmalıdır. | Dava deliller üzerinden ilerler. Dilekçe aşamasında tüm delil ve iddialar sunulmalıdır. |
Evlilik 1 yılını doldurmuş olmalıdır. | Dava her zaman açılabilir. |
Genellikle tek celsede sonuçlanır. | Çekişmeli boşanma davaları 1-2 yıl kadar sürebilmekte, ancak istinaf ve temyiz kanun yolu başvurularıyla birlikte bu davaların kesinleşmesi ortalama 4-5 yılı bulabilmektedir. |
Boşanma protokoldeki hükümlere göre gerçekleşir. | Boşanma, iddia ve delillerin hakim tarafından incelenmesi sonucu verilen kararlara göre gerçekleşir. |
Boşanma Davası Açma Şartları Nelerdir?
Bu konuda dava şartları davanın anlaşmalı mı çekişmeli mi olduğuna göre farklılık gösterir. Şartlar yerine getirilmediği takdirde dava reddedilecek ve hak kaybı gerçekleşecektir. Bu şartlar bazen kafa karıştırıcı olabilir. Bir boşanma avukatından destek almanızı tavsiye ederiz.
Anlaşmalı Boşanma Şartları:
1- Evlilik 1 yılını doldurmuş olmalıdır.
2- Taraflar boşanma konusunda anlaşmış olmalıdır.
3- Taraflar boşanma koşullarında anlaşıp bir anlaşmalı boşanma protokolü hazırlamalıdır. Bu protokolün dava dilekçesi ile birlikte sunulması gerekir.
4- Dava, Aile Mahkemesinde açılmalıdır. Yetkili mahkeme ise eşlerin son 6 ayda birlikte yaşadığı yer mahkemesi veya eşlerden birinin bulunduğu yer mahkemesidir.
5- Taraflar duruşmaya katılmalıdırlar.
Çekişmeli Boşanma Şartları
1- Aile Mahkemesine eğer yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine başvurulmalıdır.
2- Türk Medeni Kanunu 161. Madde ve 166. Madde arasındaki sayılan sebeplerin varlığı gerekmektedir.
3- Dava dilekçesinde deliller de eklenmelidir. İddia ve savunmanın genişletilme yasağı dilekçe aşaması bittiğinde başlar.
Boşanmak İçin İlk Önce Ne Yapılır?
Boşanmak için ilk önce bir avukat desteği almanız önemlidir. Boşanma davası açmak için boşanma dilekçenizi Aile Mahkemesi ön tevzi bürosuna teslim etmeniz gerekir. Harçları ve masrafları da ödedikten sonra davanız açılacaktır. Boşanma davası açmadan önce açacağınız davanın şartları sağlayıp sağlamadığına dikkat etmelisiniz.
Boşanma davası dilekçesinde anlaşmalı boşanma mı yoksa çekişmeli boşanma mı olduğu belirtilmelidir. Anlaşmalı boşanma ise dilekçeyle birlikte protokol de sunulmalıdır.
Boşanma Davası Açmak İçin İlk Nereye Gidilir?
Boşanma davası açmak için ilk olarak evinizin bulunduğu yer mahkemesine gitmeniz gerekir. Burada görevli mahkeme aile mahkemesidir. Boşanma davası açmak için öncelikle aile mahkemesine dilekçe vermelisiniz.
Tek Taraflı Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Tek taraflı boşanma davası açmak için çekişmeli boşanma davası açmanız gerekir. Boşanma dilekçenizde boşanma sebeplerinizi TMK 161-166. Maddelerde belirtilen sebeplerden birine dayandırmanız gerekir. Bu sebepler Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır? başlığı altında sayılmıştır.
Çekişmeli boşanma davası teknik ve detaylı bir davadır. Dilekçenizde tüm iddialarınızı belirtmeniz ve delillerle ispat etmeniz gerekmektedir. Aynı zamanda tanıklarınızı da belirtmelisiniz. Çekişmeli boşanma davasını avukatsız takip etmek hak kayıplarına sebep olacaktır. Mutlaka bir avukata danışmanız tavsiye edilir. Ataylar Hukuk Bürosu bu konuda uzman kadrosuyla hukuki danışmanlık vermektedir.
Boşanma Davası Dilekçesi
Boşanma davası dilekçesi, dava dilekçesi olarak verilen ilk dilekçedir. Bunun ardından davalı taraf cevap dilekçesi sunacaktır. Ardından replik(cevaba cevap) ve düplik(cevaba cevaba cevap) dilekçeleri sunulur.
Boşanma davası dilekçesinde davanın anlaşmalı boşanma mı çekişmeli boşanma olduğu belirtilmelidir. Kanuni sebepler belirtilmelidir. İddialar ve savunmalar kesinlikle belirtilmelidir. Tanıklar var ise belirtilmelidir.
Boşanma Dilekçesi Örneği
.Çekişmeli boşanma davaları, her olayda kendine özgüdür. Genel bir taslak oluşturmak hukuki açıdan hatalı olur. Çekişmeli boşanma davalarına avukatsız katılmamanız şiddetle tavsiye edilir. Bu sebeple aşağıda yalnızca bir anlaşmalı boşanma dilekçesi örneği vereceğiz.
ANKARA ( ) AİLE MAHKEMESİNE
Davacı : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: ____________)
Adresi : _____________
Davalı : Ad Soyad (T.C. Kimlik No: ____________)
Adresi : _____________
Konu : Evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle anlaşmalı boşanma talebimizden ibarettir.
Açıklamalar :
- Davacı ile davalı _____________ tarihinden bu yana evlidir. Bu evlilikten _____________ doğumlu müşterek çocuk … bulunmaktadır.
- Davacı ile davalı uyum sağlayamadığından birlikte hayat çekilmez bir hale gelmiş, evliliğin devamında tarafların ve aile kurumunun korunmasının hiçbir yararı kalmamıştır.
- Davacı ile davalı bir araya gelerek boşanma şartlarını ayrıntılı olarak görüştükten sonra boşanmanın hukuki ve mali sonuçlarını düzenleyen ve ekte sunulan protokolü birlikte imzalayarak kabul etmiştir.
- Devamında yarar ve umut görülmeyen evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle tarafların boşanmasına karar verilmesi için işbu davanın açılma zorunluluğu doğmuştur.
Hukuki Nedenler : TMK 166. madde, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve ilgili kanun hükümleri.
Hukuki Deliller : Nüfus kayıtları, anlaşmalı boşanma protokolü, tanık beyanları ve her türlü sair delil.
Sonuç ve Talep : Yukarıda açıklanan ve re’ sen dahi gözetilecek nedenlerle;
– TMK 166. maddesi uyarınca davacı ile davalının boşanmalarına,
– Ekte sunulan protokolün aynen hüküm altına alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.
Davacı AD SOYAD
Davacı Vekili
EK:
1- Protokol aslı
2- Davacı nüfus cüzdanı fotokopisi
3- Davalı nüfus cüzdanı fotokopisi
Boşanma Davası İçin Gerekli Belgeler
Boşanma davası için gerekli belgeler şu şekildedir:
- Dava dilekçesi
- Davacının kimlik fotokopisi, (anlaşmalı boşanma için her iki tarafın, çekişmeli boşanma için davacının)
- Delil ve belgeler
- Anlaşmalı boşanmada anlaşmalı boşanma protokolünün ıslak imzalı örneği.
Boşanma Davası Süreci
Boşanma davası süreci ilk dava dilekçesinin verilmesiyle başlar ve kanun yolları tükenene kadar devam eder. Çekişmeli boşanma davaları istinaf ve temyiz aşamasına ilerlerse 4-5 yıla kadar uzayabilir. Boşanma davaları psikolojik olarak da zorlu süreçlerdir.
İlk dava dilekçesi verildikten sonra cevap dilekçesi beklenir. Cevap dilekçesi verildikten sonra ön inceleme duruşması yapılır. Davada sonraki aşamada tahkikate başlanır. Duruşmalarda deliller ve iddialar incelenir, tanıklar dinlenir. En son da hüküm aşaması gelir. Burada hakim dava hakkında karar verir.
Boşanma Davasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Boşanma davalarında dikkat edilmesi gereken birçok konu bulunur. Dilekçeler yazılırken davanın türüne göre dava şartlarının gerçekleşmesi gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda boşanma protokolünün sunulması gerekir. Anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanırken de hak kaybı yaşanmaması gerekir.
Davanın açılacağı mahkemeye de dikkat edilmelidir. Aksi takdirde dava reddedilir. Görevli mahkeme Aile Mahkemesidir. Yetkili mahkeme de eşlerin son 6 aydır birlikte yaşadığı yer mahkemesi, eşler ayrı ise eşlerden birinin bulunduğu yer mahkemesidir.
Boşanma davalarında hak kaybı yaşamamak için avukat desteği almanız önemlidir.
Boşanma Davasında Velayet
Anlaşmalı boşanma davalarında velayet, nafaka gibi konular boşanma protokolünde değerlendirilir ve taraflar tarafından karara bağlanır. Çekişmeli boşanmada ise velayet konusunda farklı hususlar bulunmaktadır.
Çekişmeli boşanma davasında müşterek çocukların varlığında dava süresi boyunca geçerli olacak bir geçici velayet kurulur. Çocuğun yaşına ve durumuna bakılır. Tarafların sosyal ve ekonomik durumları göz önünde bulundurulur.
Geçici velayeti alamayan taraf çocukla kişisel ilişki kurma talebinde bulunabilir. Bu noktada talep hakkı aynı zamanda çocuğa da aittir. Hakim tarafların sosyal ve ekonomik durum raporlarını, pedagog ve sosyal hizmetler görevlilerinin raporlarını göz önünde bulundurarak kalıcı velayete de hükmedebilir.
Boşanma davasının sonuçlanmasından sonra da velayet davası açılabilir. Boşanma davası sonucunda kalıcı velayet hükmedilir. Ancak şartların değişmesiyle diğer eş velayetin kendisine bırakılmasını velayet davası yoluyla talep edebilir.
Boşanma Davasında Nafaka
Boşanma davalarında nafakanın birkaç farklı çeşidi bulunur. Bunlar dava süresince tedbir olarak, boşanmadan sonra yoksulluk sebebiyle veya çocuğun yetiştirilmesine yardım sebeplerine dayanabilir. Boşanma davalarında eşlerden biri şartlar sağlandığı takdirde süresiz nafaka talep edebilir. Nafakanın üç faklı çeşidi vardır.
Bunlardan ilki tedbir nafakasıdır. Tedbir nafakası boşanma davası süresince ekonomik olarak zor durumda bulunan eşin talep ettiği nafaka türüdür. Tedbir nafakası geçicidir. Dava sona erince tedbir nafakası da sona erecektir.
İkinci olarak iştirak nafakası gelir. Dava sonucunda velayeti alan tarafın çocuğun yetiştirilmesindeki ve eğitimindeki giderlere diğer tarafın katılmasıdır. İştirak nafakası çocuk genellikle 18 yaşına gelince sona erer. Ancak çocuk üniversite öğrenimine devam ediyorsa iştirak nafakası da devam edecektir.
Diğer bir tür ise yoksulluk nafakasıdır. Yoksulluk nafakası istenmesi için, talep eden tarafın diğer eşten daha az kusurlu olması gerekir. Bir diğer şart ise talep eden tarafın boşanma sonucunda yoksulluğa düşecek olmasıdır. Yoksulluk nafakası süresiz olarak istenebilir.
Boşanma Davası İçin Avukat Tutmak Zorunlu mu?
Boşanma davası için avukat zorunluluğu yoktur. Kişi davayı kendisi de takip edebilir. Ancak boşanma gibi duyguların çok yoğun olabileceği bir dava türünde profesyonel davranmak ve sorun yaşamamak için avukat tutmanız daha doğru olacaktır.
Anlaşmalı boşanma davalarında anlaşmalı boşanma protokolünün hazırlanmasında hak kayıpları yaşanabilir. Bu durumda bir boşanma avukatından destek almalısınız. Protokolde normal bir vatandaşın fark edemeyeceği ancak ileride sorun yaratabilecek hükümler olabilir. Eğer karşı tarafın bir avukatı varsa sizin de mutlaka avukat tutmanız önerilir.
Çekişmeli boşanma davalarında ise avukat çok daha önemlidir. Davadaki iddia ve savunmaların düzenlenmesi, tarafların isteklerine uygun sonuçlar elde etmesi açısından avukat çok büyük önem arz eder.
Her iki boşanma davası çeşidinde de dikkat edilmesi gereken önemli hususlar bulunmaktadır. Özellikle çekişmeli boşanma davalarını kişinin kendi takip etmesi tehlikeli olabilir. Bir boşanma avukatından yardım alırsanız hem hukuken hem de psikolojik olarak daha güvende olacağınızı söylemekte yarar vardır.
Boşanma Davasında Mahkeme Masrafları 2024
Boşanma davası başvurma harcı 427,60 TL‘dir. Ayrıca 427,60 TL peşin harç ödenmelidir.
Dava ilerlerken 1.500 TL civarında bir ödeme de talep edilmektedir. Ancak bu yetersiz kalabilir ve mahkeme ek ödemeler yapılmasını gerektirebilir.
Ayrıca boşanma davası için asgari avukatlık ücreti 2024 yılı itibariyle en az 17.900 TL + KDV’dir.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Anlaşmalı boşanma davaları çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürer. Anlaşmalı boşanma davaları en geç birkaç ay içerisinde sonuçlanacaktır. Ancak çekişmeli boşanma davaları daha uzun sürer.
Taraflar arasında önemli bir uyuşmazlık olduğu için dava süreci 1-2 yılı bulabilir. Bununla birlikte temyiz ve istinaf olarak adlandırılan kanun yolları açık ise davanın süresi 3-4 yılı bulabilir.
Boşanma Davası Sonrası Süreç
Boşanma davası sonrasında mahkeme gerekçeli karar verir. Bu karar, son duruşmada verilen kısa karardan sonra gerekçeli olarak ayrı şekilde tebliğ edilir. Gerekçeli kararın tebliğinden sonra 2 hafta süre içerisinde istinaf kanun yoluna başvurulabilir. Eğer dava değeri
378.290 TL üstünde ise istinaf kararının tebliğinden sonraki iki hafta içinde temyiz edilebilir.
Boşanma davası sonrasında velayet, nafaka ve mal paylaşımı konularında sorunlar varsa bu konularda da tekrardan dava açılabilir. Aynı zamanda soyadı değişikliği yapılması için de boşanma davası kararının kesinleşmesi gerekmektedir.
Boşanma Avukatı Ankara
Ankara boşanma avukatı, boşanma davaları konusunda uzman olup Ankara’da mesleğini icra eden avukatlara denir. Boşanma davalarında bir avukatın desteğini almanız çok önemlidir. Duygusal ve psikolojik olarak zorlu bir süreç olan boşanma davaları, kişilerin ileride pişman olacağı hatalar yapmasına sebebiyet verebilir.
Bu sebeple gerek anlaşmalı boşanma gerek çekişmeli boşanma davası olsun, bir avukattan destek almanız önemlidir. Özellikle uzun ve yorucu geçen çekişmeli boşanma davalarında yola avukatsız çıkmanız çok büyük bir hata olacaktır.
Ataylar Hukuk Bürosu, boşanma davalarında uzman avukatlara sahip bir avukatlık bürosudur. Özellikle boşanma avukatı arayışında iseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Boşanma Davaları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Boşanma Davası Açmak İçin Ne Kadar Para Gerek? 2024
Boşanma davası açmak için gerekli olan para miktarı, mahkeme harçları ve avukat ücretlerine bağlı olarak değişir. 2024 itibariyle boşanma davası başvurma harcı 427,60 TL‘dir. Ayrıca 427,60 TL peşin harç ödenmelidir
Dava ilerlerken 1.500 TL civarında bir ödeme de talep edilmektedir. Ancak bu yetersiz kalabilir ve mahkeme ek ödemeler yapılmasını gerektirebilir.
Ayrıca boşanma davası için asgari avukatlık ücreti 2024 yılı itibariyle en az 17.900 TL + KDV’dir.
E-Devlet Üzerinden Boşanma Davası Açılabilir mi?
Hayır e-devlet üzerinden kesinlikle boşanma davası açamazsınız. Boşanma davası açabilmek için dilekçenizle ve gerekli belgelerle birlikte Aile Mahkemesine başvurmanız gereklidir.
E-Devlet’ten Boşanma Davası Nasıl Açılır?
E-devlet üzerinden boşanma davası açmak mümkün olmasa da, e-devlet aracılığıyla gerekli belgeleri temin edebilirsiniz. UYAP Vatandaş üzerinden de davanın durumunu öğrenebilirsiniz.
Param Yok Nasıl Boşanma Davası Açabilirim?
Ekonomik olarak sıkıntılı olan bireyler ücretsiz avukatlık desteği alarak boşanma davası açabilirler. Bunu detaylı olarak öğrenmek için Boşanma İçin Devlet Avukat Veriyor Mu? yazımızı inceleyiniz.
Eşime Boşanma Davası Açmak İstiyorum
Eşinize boşanma davası açmak için aile mahkemesine başvurmalı ve boşanma gerekçelerinizi sunmalısınız. Avukat yardımı almak bu süreçte faydalı olacaktır.
Boşanma Davası Ücreti
Boşanma davası başvurma harcı 427,60 TL‘dir. Ayrıca 427,60 TL peşin harç ödenmelidir
Dava ilerlerken 1.500 TL civarında bir ödeme de talep edilmektedir. Ancak bu yetersiz kalabilir ve mahkeme ek ödemeler yapılmasını gerektirebilir.
Ayrıca boşanma davası için asgari avukatlık ücreti 2024 yılı itibariyle en az 17.900 TL + KDV’dir.
E-Devlet Üzerinden Boşanma Davası Açılır mı?
E-devlet üzerinden boşanma davası açılamaz ancak boşanma süreci ile ilgili bazı işlemler ve belgeler e-devlet üzerinden temin edilebilir.