ETBİS Nedir?
ETBİS, Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi olup bir bilgi platformudur. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından e-ticaret yapan işletmeleri kayıt altına almak ve izlemek amacı ile kullanılır. Etbis sistemine bazı E-Ticaret firmalarının kayıt ve bazı bilgileri sisteme bildirim yükümlülükleri bulunmaktadır.
ETBİS sistemine kayıt olması zorunlu E-Ticaret işletmelerinin bu yükümlülüklerini yerine getirmemenin cezası, yetmiş dokuz bin iki yüz otuz Türk lirasından üç yüz doksan altı bin yüz elli Türk lirasına kadar para cezasıdır.
Yazımızda “etbi̇s nedir?” ve etbis kayıt zorunluğu olan E-ticaret siteleri konularına değinilecektir.
ETBİS sistemine kayıt için aranan şartların teknik bilgi gerektirmesi süreç içerisinde yükümlülüklerin tam olarak sağlanması için E-Ticaret avukatından destek almanızı öneririz.
ETBİS’e kimlerin kayıt olması gerekiyor?
ETBİS e kayıtlı E-Ticaret firmalarını bu linke tıklayarak açılan siteden sorgulayabilirsiniz. Her E -Ticaret sitesi, Elektronik ticaret bilgi sistemi ETBİS ‘e kayıt olmak zorunda değildir Etbise kayıt olması zorunlu E-Ticaret işletmeleri şöyledir:
1- Kendilerine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının ETBİS’e kayıt olması zorunludur.
- Örneğin, ayakkabı üretici bir firmanın ayakkabılarını sattığı web sitesinin ETBİS sistemine kayıt olması zorunludur.
2- Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcılarının ETBİS’e kayıt olması zorunludur.
- Elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, sitesinde başka işletmelerin de satış yapabilmesine imkan veren E-Ticaret siteleridir. Örneğin, Trendyol sitesinde başkalarına da satış imkanı sunması nedeni ile ETBİS sistemine kayıt olması zorunlu bir şirkettir.
3- Türkiye’de kurulan ancak Türkiye’de elektronik ticaret faaliyetinde bulunmayıp yurt dışında yerleşik E-Ticaret sitesinde satış yapan firmaların ETBİS’e kayıt olması zorunludur.
- Örneğin, Türkiye’de kurulan A firması Türkiye’de satış yapmayıp yalnızca yurtdışına bağlı bir sitede satış yapıyor ise ETBİS’e kayıt olmalıdır.
ETBİS’e sistemine kimlerin kayıt olması zorunlu değildir?
Sosyal medya siteleri üzerinden satış yapanların kayıt ve bildirim yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Kendisi sitesi olmayıp Trendyol gibi E-Ticaret sitelerinden satış yapan işletmelerin ETBİS’e kayıt olması zorunlu değildir.
E-ticaret sistesinde sipariş verilmesine veya sözleşme imzalanmasına imkan veren işletmelerin ETBİS kayıt olması zorunludur.
- Örneğin, N11, Trendyol, Hepsiburada gibi sitelerin ETBİS’e kayıt olması zorunludur.
Bununla birlikte yalnızca Trendyol’da satış yapan bir işletmenin ETBİS’e kayıt zorunluluğu bulunmamaktadır.
- Örneğin sadece ilan vermeye yönelik bir sitenin ETBİS’e kayıt olması zorunlu değildir.
ETBİS’e kayıt olmamanın cezası nedir?
ETBİS’e kayıt ve bildirim yükümlülüğünü yerine getirmeyen gerçek kişiler ile özel hukuk tüzel kişileri hakkında yetmiş dokuz bin iki yüz otuz Türk lirasından üç yüz doksan altı bin yüz elli Türk lirasına kadar idari para cezası bulunmaktadır. Söz konusu para cezası Ticaret Bakanlığı tarafından yapılacak denetimler sonucunda uygulanmaktadır.
ETBİS’e nasıl kaydolurum?
ETBİS’e www.eticaret.gov.tr adresine girerek internet üzerinden kayıt olunur. ETBİS’e kayıt için aşağıdaki bilgilerin sisteme girilmesi gerekmektedir:
- Gerçek veya tüzel kişi tacirler için MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası, esnaf ve sanatkârlar için T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası.
- Elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulan mobil uygulama ve alan adı
ETBİS’e kayıt için Bakanlık tarafından yayınlanan linkteki videoyu izleyerek kayıt için gerekli işlemleri yapabilirsiniz.
ETBİS’e kayıt olanların yükümlülükleri nelerdir?
1- ETBİS’e kayıt olan şirketler kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde aşağıdaki bilgileri ETBİS’e bildirmekle yükümlüdür:
- Tebligata elverişli KEP adresi.
- Elektronik ticaretin türü,
- Elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri.
- Elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü.
- Elektronik ticaret ortamında sunulan ödeme yöntemleri.
- Elektronik ticaret ortamında ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü.
- Ödeme ve altyapı kuruşu bilgileri,
- Anlaşmalı kargo bulunuyor ise anlaşmalı kargo bilgileri,
- Elektronik ticaret altyapı sağlayıcısı şirketler(Web tasarımı yapan şirketler Elektronik ticaret altyapısı değildir. Bu anlamda ideasoft, tcimax gibi şirketler ise altyapı sağlayıcısıdır)
- Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi.
- Kişisel verilerin ve müşteri bilgilerinin tutulduğu veri tabanlarının bulunduğu ülke ve adres bilgileri. Veri tabanı yok ise veri tabanı bildirmek zorunlu değildir.
- Elektronik ticaret ortamında sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ülke ve ödeme yöntemi bazında bu ticaretin yıllık hacmi.
- Kendine ait elektronik ticaret ortamında faaliyet gösteren hizmet sağlayıcılar, üretim yeri ve depo adresleri ile sınır ötesi elektronik ticaret faaliyetinde bulunduğu aracı hizmet sağlayıcıların alan adlarını birinci fıkrada belirtilenlere ek olarak bildirir.
2- ETBİS’e kayıtlı firmalar bildirimde bulundukları bilgilerde değişiklik olması durumunda bunu 30 gün içerisinde ETBİS’e bildirmelidir.
3- Sınırötesi E-Ticaret yapılması durumunda her yılın mart ayının sonuna kadar ödeme yöntemi bazında e- ticaretin yıllık hacmi ETBİS’e bildirilmelidir.
ETBİS’e bildirimlerin eksiklik yapılması yanıltıcı olması durumunda Bakanlığın idari para cezası uygulama yetkisi bulunmaktadır.
E-Ticaret Avukatı Danışmanlık Hizmeti
E-Ticaret hukuku özel ve son yıllarda gelişen teknik bir hukuk dalıdır. E-Ticaret avukatı, ETBİS’e kayıt süreci konusunda danışmanlık hizmeti verir. E-Ticaret avukatı, E-Ticaret sitelerinin yasal uyumluluk süreçlerini yönetir. E- Ticaret sitesinde bulunması gerekli yasal metinleri hazırlar.
E-Ticaret alanında faaliyet gösteren firmaların kurumsallaşma ve hak kaybına uğramaması adına E-Ticaret avukatından destek alması önerilir.