Malulen emeklilik, çalışma gücünü önemli oranda kaybetmiş vatandaşlarımızın emeklilik imkanından faydalanmasıdır. Normal şekilde emekliliğin şartlarını karşılamasa bile malul sayılan vatandaş emekli olabilir ve emekli maaşına hak kazanabilir. Bu yazımızda kimlerin malul sayılacağı, malulen emekliliğin şartlarını ve diğer özel durumları değerlendireceğiz.
Malulen Emeklilik Şartları
Malulen emekli olabilmek için SGK’ya başvuru yapılır. Sosyal Güvenlik Kurumu bu başvuru sonrasında bir sağlık kurumunu yetkilendirir ve sağlık kurulundan rapor ister. Sağlık kurulu raporu sonucunda belirli bir oranda çalışma yetisi kaybolmuşsa sağlık durumu açısından o kişi malul sayılır. Malulen emekli olmak için 3 temel şart vardır.
- Malulen emekli olacak kişinin çalışma gücünün %60 oranında yitirmesi gerekir.
- Malulen emekli olacak kişinin en az 1800 prim gün sayısının ödemiş olması gerekir.
- Malulen emekli olacak kişinin 10 yıl boyunca sigortalı çalışan olması gerekir.
Kamu görevlileri için, eğer hastalığı veya engeli vazifesini yerine getirmesine engel oluyorsa son şart aranmaz. Sağlık koşulu ve 1800 gün koşulu yeterli olur. Sürekli olarak bakıma muhtaç kişilerde 5 yıl boyunca sigortalı çalışan olma durumu emeklilik talep etmek için yeterlidir.
Malulen Emeklilik Maaşı Ne Kadar? – Ağustos 2024
Malulen emeklilik maaşı kişiden kişiye farklılık gösterir. Burada kişinin çalıştığı zamandaki maaşı, sigorta primlerinin hangi miktarda yattığı gibi unsurlar rol oynar. İş göremezlik oranı daha yüksek olan kişilere daha yüksek maaş bağlanması muhtemeldir. En düşük malulen emeklilik maaşı da asgari emekli maaşı olan 12.500 TL olabilir. Emekli maaşlarına yapılacak zamlar da malulen emekli maaşını aynı oranda etkileyecektir.
%40 Raporla Malulen Emekli Olunur Mu?
%40 oranında engelli raporu olan bireyler SGK’ya malulen emeklilik için başvuru yapabilirler. Engelli raporuyla birlikte çalışma gücünün kaybının tespit edilmesi gerekmektedir. Engellilik durumu ile maluliyet durumu benzerlik gösterir. Sigortalılar için çalışma gücünün kaybı %60 veya fazlası olarak tespit edilmelidir. Bu şartı sağlayan %40 engelli kişi malulen emekliliğe hak kazanır. Bununla birlikte diğer koşulları da gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Yeni Yasaya Göre Malulen Emeklilik Şartları Nelerdir?
Yapılan değişiklik öncesinde, sürekli olarak başkasının bakımına ihtiyaç duyan kişiler için malulen emeklilik şartları en az 5 yıl sigortalı olma ve 900 gün prim ödemek idi. Değişiklik sonrasında sürekli bakıma muhtaç olan kişilerin de 1800 gün prim ödeme şartı getirilmiştir.
Yeni yasaya göre malulen emeklilik şartları, %60 çalışma gücü kaybı, 1800 gün prim ödeme ve bakıma muhtaçlık durumuna göre en az 5 veya 10 yıl sigortalı çalışan olmaktır.
Malulen Emeklilik İçin Hangi Hastalıklar Geçer?
Malulen emekli olmak için hastalığın çalışma gücünü önemli oranda engellemesi gerekmektedir. Aynı zamanda engellilik raporları da malulen emeklilik şartlarının belirlenmesinde yardımcı olmaktadır. Malulen emeklilik için geçerli olan hastalıkların bir kısmı şu şekildedir: Kanser, beyin tümörü, organ nakli, parkinson sendromu, multipl skleroz (MS), zekâ gerilikleri, serebral palsi, epilepsi, tüberküloz, retina kanaması, uzuv kaybı, siroz, anemi, şizofreni, demans, AIDS ve bipolar bozukluk.
Kimler Malul Sayılır?
Çalışma hayatına başladıktan sonra çalışma gücünün en az %60’ını kaybettiği tespit edilenler malul sayılır. İş kazası/meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücü kayıp oranı % 60 ve üzerinde olan malul sayılır. Kişinin maluliyeti böyle belirlenir. Kamu çalışanlarından, yukarıda belirtilen malullük hali olmasa bile vazifelerini yapamayacak derecede meslekte kazanma gücünü kaybettikleri tespit edilenler malul sayılır.
Malulen Emekli Maaşı Ne Kadar?
Yüzde 40 engelli raporuyla malulen emeklilik hakkı kazananların emeklilik maaşı durumdan duruma farklılık gösterecektir. Burada kişinin prim gün sayısı, maaş miktarı gibi unsurlar maaş konusunda farklılık yaratabilir. Her kişi için ayrıca hesaplama yapılması gerekir. Malulen emekli maaşı da diğer emekli maaşları gibi en az 12.500TL olacaktır. Yapılan zamlar malulen emeklilik maaşına da yansır.
Yüzde 40 Engelli Raporu Kaç Gün Primle Emekli Olur?
Genel maluliyet şartı olarak 1800 gün prim ödenmesi gerekmektedir. %40 engelli raporu olan bireyler de en az 1800 gün prim ödemiş olmalıdır. Ayrıca, sigortalı olarak en az 10 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir. Eğer bakıma muhtaç durumdalar ise sigortalı olarak 5 yıl çalışmaları yeterli olacaktır
Şeker ve Tansiyon Hastaları Malulen Emekli Olabilir Mi?
Şeker ve tansiyon hastalarının malulen emekli olmaları için bu hastalıklarının çalışma güçlerini önemli ölçüde etkilemesi gerekmektedir. Her şeker ve tansiyon hastası malulen emekli olamaz.
Bu hastalıklara sahip insanlar malulen emekliliğe başvurabilirler. Başvuru sonucunda sağlık kurulu raporunda malullük oranının en az %60 olması gerekmektedir. Aksi takdirde hastalıkları çalışmalarına engel olacak düzeyde değilse malulen emekli olmaları mümkün değildir.
Malulen Emekli Olma Talebinin Reddi Halinde Açılabilecek Davalar
SGK’ya yapılan emeklilik başvurusu reddedilirse hukuki yollara başvurulur. Bunun için ret kararının tebliğinden sonraki 30 gün içerisinde en yakın sosyal güvenlik müdürlüğüne yazılı olarak itiraz başvurusu yapılır. Eğer itiraz başvurusu olumlu sonuçlanmaz ise idari dava açma imkanı doğar. İtirazın reddinden sonra 60 gün içerisinde, başvuru yapılan sosyal güvenlik müdürlüğünün bulunduğu yerde, idare mahkemesinde iptal davası açılacaktır. Bu dava sonucunda mahkeme iptal kararı verirse, mahkeme kararı ile birlikte tekrar SGK’ya başvuru yapılabilir. Bu başvuru olumlu sonuçlanır.
Kanun yolları tükendikten sonra dava sonucu emekli olmak isteyen vatandaş lehine ise SGK emeklilik işlemlerini başlatmak zorundadır. İdare davaları teknik davalardır. SGK’ya yapılan başvurunun hukuki gerekçelerini anlayıp uygun bir savunma hazırlanması gerekir. Olası bir durumda bunu bir avukat ile gerçekleştirmeniz önemlidir.
Emeklilik konusunda ve bununla ilgili davalarda avukat hizmeti için Ataylar Avukatlık Bürosu ile iletişime geçebilirsiniz.
Malulen Emeklilik Başvuru Süreci ve Şartları
Malulen emeklilik başvuru süreci şu şekilde işlemektedir:
Sağlık kurulu raporu alınmak için Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurulur. Bu başvuru sonucunda SGK sizi bir sağlık kuruluna sevk eder. Burada çalışma gücü kaybınız tespit edilir. Çalışma gücü kaybınız belgelendirilir. Eğer %60’tan fazla ise bu belgeyle birlikte SGK’ya prim gün sayınızı ve çalışma yılınızı kanıtlayan belgeler ile başvuru yaparsınız. Malulen emeklilik süreciniz başlatılmış olur.
Malulen Emeklilikte Sağlık Şartları Nelerdir?
Malulen emeklilikte sağlık şartlarından kasıt SGK’nın sevk ettiği sağlık kurulundan malullük durumuna ilişkin tespit yapılmasıdır. Eğer çalışma gücü kaybı %60 oranında ise sağlık şartı yerine getirilmiş olur.
Kadınlarda Malulen Emeklilik Şartları
Kadınlar için malulen emeklilik şartları, erkekler ile aynıdır. En az 1800 gün prim ödemiş ve 10 yıl sigortalı olarak çalışmış olmaları gerekmektedir. Çalışma gücünün kaybının %60’tan az olmaması gerekir.
3600 Gün Malulen Emeklilik Şartları
3600 gün prim ödeyen bireyler, malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler. %60 oranında sağlık kurulu raporu ve en az 10 yıl sigortalı çalışma ile emekli olabilirler. Malulen emekli olmak için yaş şartı aranmaz.
1800 Günle Malulen Emeklilik Şartları
1800 gün prim ödemiş olan bireyler, malulen emeklilik için başvuruda bulunabilirler. Bunun yanı sıra, sağlık kurulu raporuyla çalışma gücünün kaybedildiğinin belgelenmesi gerekmektedir.