Savcılığa suç duyurusu, bir kimsenin suç işlendiği şüphesiyle yetkili makamlara bildirim yapmasıdır. Kişiler kendilerine karşı işlenen suçları savcılığa veya kolluk kuvvetlerine şikayet edebilmektedirler. Suç kendilerine karşı işlenmese bile ortada bir suç olduğu şüphesi varsa da suç duyurusunda bulunulabilir.
Vatandaşın suç duyurusunda bulunabilmesi adaletin gerekliliklerinden biridir. Vatandaş kendisine karşı işlenen bir suçu intikam hırsına kapılmadan devletin eline bırakır. Aynı şekilde şahit olduğu bir suçta da devlete ihbarda bulunarak yetkililerin durumu öğrenmesini sağlar.
Bu yazımızda, “Savcılığa suç duyurusunda nasıl bulunulur?”, “Suç duyurusu nereye yapılır?” , “Suç duyurusu dilekçesi nasıl yazılır?” gibi sorulara cevap vereceğiz.
Savcılığa Suç Duyurusu Nedir?
Savcılığa suç duyurusu, kişinin işlenen bir suça karşı hukuki süreç başlatmasını sağlar. Kişiler devletten bu suçun cezalandırılmasını talep eder. Kendisine karşı suç işlenen kişi şikayet yoluyla yetkililere suçu bildirir. Ayrıca suç kendisine karşı işlenmese bile vatandaş ihbar yoluyla kolluk kuvvetlerine veya savcılığa suç duyurusunda bulunur.
Savcılığa yapılacak suç duyurusu ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple suç duyurusu yapmadan dikkatlice düşünmek gerekir. Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanununda suç olarak sayılmayan eylemler hakkında suç duyurusu yapılamaz.
Suç Duyurusu Hangi Durumlarda Yapılır?
Suç duyurusu yapılabilmesi için, ihbar veya şikayet edilecek eylemin kanunen suç olması gerekmektedir. Suç olmayan ve sadece kişisel hırstan kaynaklı yapılacak suç duyuruları, duyuruyu yapan kişi açısından ağır hukuki sorunlar doğurur. Bu duruma özellikle dikkat etmek gerekir.
Türk Ceza Kanunu Madde 271- (1) İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Bir suçtan zarar gören mağdur şikayet yoluyla suç duyurusunda bulunabilir. Şikayete bağlı suçlarda 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunmalıdır. Aksi takdirde yargılama olmayacaktır. Mağdur suçludan şikayetçi olursa dava açılması durumunda davaya katılabilir.
Bir suçun işlendiğine tanık olan veya bir suç işlendiğinden şüpheli olan kimse de suç duyurusunda bulunabilir. Örneğin apartmanınızda gerçekçi bir şüphe sonucunda bir insanın zorla esir tutulduğunu düşünüyorsanız suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
Suç Duyurusu Nereye Yapılır?
İşlenen bir suç hakkında suç duyurusunda bulunmak isteyen kişiler en yakın karakol veya savcılıkta suç duyurusunda bulunabilirler. Büyükşehirlerde suç duyurusu için karakollara gitmek mahkemelerin yoğunluğu sebebiyle daha uygun olacaktır.
CİMER ile de gerçekleşen bir suç hakkında şikayette bulunabilir ve hukuki süreç başlatabilirsiniz. Ancak sürecin daha iyi ve doğrudan işlemesi için kolluk kuvvetlerine ve adliyeye suç duyurusu yapmanız daha doğru olacaktır.
Suç Duyurusunda Bulunma Süresi Ne Kadardır?
Şikayete bağlı suçlarda suç duyurusunda bulunma süresi suçun işlendiği ya da işlenmesinin öğrenildiği tarihten itibaren 6 aydır. Şikayete bağlı suçlarda bu süre geçirildiği zaman yargılama yapılamaz.
Şikayete tabi olmayan suçlarda ise savcılığa suç duyurusunda bulunma süresi dava zamanaşımı süreleri ile belirlenir. Bu zamanaşımı süreleri her suç türüne göre değişiklik göstermektedir.
Suç Duyurusunu Kim Yapabilir?
Kendisine karşı işlenen bir suçtan dolayı mağdur olan kimse savcılığa veya karakola giderek şikayetçi olabilir, suç duyurusunda bulunabilir. Şikayete bağlı suçlarda 6 ay geçmeden bunu yapması gerekir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise zamanaşımı geçmeden herhangi bir sürede yapabilir.
Bir suçun işlendiğinden şüphelenen veya bir suça tanık olan kimse de suç duyurusunda bulunabilir. İhbar yoluyla kolluk kuvvetlerine suç duyurusunda bulunulacaktır. Bunun ardından ihbar yapılan kolluk kuvveti dosyayı savcılığa kendiliğinden iletir
Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Suç duyurusu doğrudan savcılığa yapılabileceği gibi karakollara da yapılabilmektedir. Suç duyurusu dilekçe vererek de sözlü bir şekilde de yapılabilir. Dilekçe vermek olayın anlaşılabilirliği ve açıklığı açısından daha faydalı olacaktır. Dilekçeye eğer elde varsa suç ile ilgili deliller ek olarak verilebilir.
Suç duyurusunda bulunan kişinin ihbar veya şikayet ettiği kişiyi tanıyor olması gerekmez. Suçlunun kimliği soruşturma evresinde kolluk kuvvetleri tarafından belirlenecektir. Suç duyurusu ile ilgili dilekçenin veya sözlü beyanın yetkili makamlara uygun bir şekilde ulaştırılması bu işlem için yeterli olacaktır.
Suç duyurusu için avukat tutmak şart değildir. Kişi bunu kendisi de yapabilir. Ancak ceza davaları hukuki danışmanlık gerektiren davalardır. Bir suçun mağduru iseniz ihlal edilen haklarınızın telafisini kolaylaştırmak amacıyla ceza avukatından destek alabilirsiniz.
Suç Duyurusu İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Savcılığa suç duyurusu için çok fazla belgeye gerek yoktur. Dilekçe ile suç duyurusunda bulunuyorsanız dilekçe ve eklerini vermek gerekir.
- TC Kimlik Kartı
- Avukat ile suç duyurusu yapılıyorsa vekaletname
- Suç duyurusu dilekçesi (eğer dilekçe ile yapılıyorsa)
- Suç duyurusu dilekçesi ekleri
Savcılığa Suç Duyurusu Dilekçesi
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için dilekçe yazarken belirtilmesi gereken belirli konular bulunmaktadır. Bunlar aşağıda sayılmaktadır:
- Dilekçenin yazıldığı makam
- Şikayet eden kişinin bilgileri
- Şikayet edilen kişinin bilgileri (kimliği belirsiz ise basit ve anlaşılır bir tarif)
- Suç tarihi
- Konu
- Olayın açıklaması
- Deliller
- Şikayetçi mi ihbarcı mı olunduğu
Savcılığa Suç Duyurusu Ücretli Mi?
Hayır, savcılığa veya karakola yapılan suç duyurusunun herhangi bir ücreti bulunmamaktadır. Masrafsız bir şekilde yetkili makamlar suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Eğer avukat aracılığıyla suç duyurusu yaparsanız avukatlık ücreti doğacaktır.
Savcılığa Suç Duyurusu Yapıldıktan Sonra Ne Olur?
Savcılığa suç duyurusu yapıldıktan sonra soruşturma aşamasına geçilir. Deliller toplanır, ifade alınır. Duruma göre siz de ifadeye çağrılabilirsiniz İfade konusunda detaylı bilgi edinmek için Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç Nasıl Olur? yazımızı inceleyebilirsiniz. İşlendiği iddia edilen suçun asılsız olduğu ortaya çıkarsa soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilir.
Cumhuriyet savcısı kolluk kuvvetleri aracılığıyla soruşturmayı yürütecek ve suça ilişkin bilgileri toplayacaktır. Gerekli durumda suçun failinin tutuklanmasını talep edebilir. Soruşturma aşaması bittikten sonra savcı dava açıp açmamaya karar verecektir. Açmaya karar verirse iddianame düzenleyip mahkemeye sunacak ve kamu davası açılacaktır.
Hakkımda Suç Duyurusu Var Mı?
Ceza soruşturmaları gizli yürütülmekte olup soruşturmalarla ilgili bilgiler yetkili kimseler dışında paylaşılmaz. Hakkında soruşturma yapılan birinin bunu bilmesi soruşturmanın durumunu etkileyebilir.
Hakkınızda suç duyurusunun varlığını öğrenmek için Ankara ceza avukatından yardım alabilirsiniz. Ya da savcılığa giderek hakkınızda bir suç duyurusunun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Ceza davası açılmadığı sürece bu bilgileri internetten öğrenmeniz mümkün değildir.
Bunu ifade için karakola veya savcılığa çağrıldınız zaman öğrenebilirsiniz. İfade sürecinde hangi suç ile suçlandığınızı öğrenme hakkınız bulunmaktadır. Detaylı bilgi için Karakolda İfade Verdikten Sonraki Süreç Nasıl Olur? yazımızı okuyunuz.
Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma Konusunda Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Online Savcılığa Suç Duyurusunda Bulunma
İnternet üzerinden CİMER yoluyla şikayette bulunabilirsiniz. Ancak bu CİMER’in görevi değildir. Yararlı ve doğru şekilde suç duyurusunda bulunmak için bir karakola gitmeniz veya ihbarınızı polisi arayarak yapmanız tavsiye edilir.
E-Devlet Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu Yapılır Mı?
E-Devlet’ten savcılığa suç duyurusunda bulunmak mümkün değildir. E-Devlet ile CİMER’e giriş yapabilirsiniz, şikayetinizi veya ihbarınızı böyle değerlendirirsiniz.
CİMER Üzerinden Savcılığa Suç Duyurusu Yapılır Mı?
CİMER üzerinden yapacağınız şikayet hukuken bir suç duyurusu değildir. Elbette yetkili mercilerin eline ulaştığı zaman hukuki süreçler başlayacaktır ancak bu başvuru daha çok bir ihbar niteliğindedir. Acil ve hemen yapılması gereken işlemler için CİMER yerine 155 ve karakolları tercih ediniz.
Dolandırıcılıktan Savcılığa Suç Duyurusu Nasıl Yapılır?
Dolandırıcılık suçu için de şikayet ve ihbarda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunu sözlü olarak yapabileceğiniz gibi dilekçe ile de yapabilirsiniz. Dilekçenizde dolandırıcılık suçunun nasıl gerçekleştiğini anlatmalı ve delilleri eklemelisiniz. Karakola veya savcılığa dilekçeyi vererek bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
Savcılığa Şikayet Edilen Kişiye Ne Olur?
Cumhuriyet savcısı şikayeti değerlendirir ve duruma göre soruşturma başlatır. Asılsız olduğu açıkça belli olan bir şikayette soruşturma dahi yapılmaz. Soruşturma yapılırken şikayet edilen kişi karakola ifadeye çağrılabilir. Savcılık tutuklama talep edebilir. Soruşturma kapsamında evinde ve işyerinde arama yapılabilir.
Soruşturma sonrasında kişi hakkında ceza davası açılabilir ve yargılanabilir. Yargılama sonucunda da bir cezaya hükmedilir veya beraat kararı verilir.
Hakkımda Suç Duyurusu Var Ne Yapmalıyım?
Bu durumda kesinlikle bir ceza avukatına danışmalısınız. Avukatınızdan hukuki yardım almalı ve polisle olan etkileşimlerinizi detaylıca avukatınıza iletmelisiniz. İfadeye çağrılma durumunda avukatınızla önceden görüşmeniz sağlıklı olacaktır.