Yüzde 25 kira artışı hakkındaki düzenleme kiracı ve ev sahipleri açısından büyük önem arz etmektedir. Artan enflasyon ve ekonominin olumsuz gidişatı sonucunda kiracıları korumak için getirilen bu düzenleme akıllarda birçok soru işareti bırakmıştır. Haziran 2022’den beri uygulanan düzenleme bu yıl yürürlükten kalkmıştır.
Bu yazımızda kira artışının sona erip ermediğini, bu durumda kiracıların ve ev sahiplerinin neler yapacağını anlatacağız. Aynı zamanda yüzde 25 kira zam sınırının kalkmasıyla birlikte oluşan soruları cevaplayacağız.
Kirada Yüzde 25 Zam Sınırı Kalktı Mı?
Konut kira artış oranı, her kira döneminin başında yeni kiranın ne kadar olacağını belirleyen bir husustur. Belirli sebeplerden dolayı bu artış sınırlanabilir. Ülkemizde de son yıllardaki ekonomik koşullar sebebiyle bir sınırlama getirilmiştir.
Yüzde 25 kira artışı sınırı, Haziran 2022’den beri geçerli olup Temmuz 2024’te sona ermiştir. 1 Temmuz 2024 tarihi itibariyle, konut kiraları için uygulanan yüzde 25 kira artışı sınırı yürürlükten kalkmıştır. Temmuz 2024’ten itibaren kiraya yapılan zamlarda yüzde 25 gibi bir sınır bulunmamaktadır.
Kirada Yüzde 25 Sınırı Ne Zamana Kadar Geçerli?
Yüzde 25 kira artışı sınırının geçerlilik süresi 1 Temmuz 2024’te sona ermiştir. Bu tarihten sonra sözleşmelerde kira zam sınırı 12 aylık (yıllık) enflasyon ortalaması Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) olacaktır. Yüzde 25 zam sınırının uzatılmasına dair yeni bir karar alınmamıştır.
Ev Sahibi Kiraya Ne Kadar Zam Yapabilir 2024?
Yüzde 25 kira artışı sınırının kalkmasıyla Temmuz 2024 sonrası kirada yeni sınır 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi olacaktır. Yeni kiraya zam sınırı yüzde 65,07’dir. Yeni dönemde kira zam sınırı bu şekilde olup daha fazla zam yapılması mümkün olmayacaktır.
Ev sahibiniz Temmuz 2024 sonrası yenilenen sözleşmenizde yüzde 65,07’ye kadar zam yapma hakkına sahiptir. Bu durumda kendinizi kira artışına hazırlamanız tavsiye edilir. Kira konusundaki diğer uyuşmazlıklarınızda da bir kira avukatından destek alabilirsiniz.
Yüzde 25 Kira Zammı Hesaplama
Yüzde 25 kira zammını hesaplamak Temmuz 2024 öncesi yenilenen kira sözleşmenizde hak kaybı yaşamamak için önemlidir. Eğer Temmuz 2024 öncesi kira artış sınırı %25’ten yüksek ise bu artış geçersizdir.
Örneğin 10.000 TL olan kiranız %25 zam sınırı geçerli iken en fazla 12.500TL olabilmektedir. 8250 TL olan bir kira 10.300TL olacaktır. Kendi kiranızın 2024 Temmuz öncesi yasalara uygun zamlanıp zamlanmadığını merak ediyorsanız yapacağınız işlem basittir. Eski kiranızı 4’e bölüp çıkan sonucu eski kiranıza eklerseniz yeni kira miktarını öğrenebilirsiniz.
Yüzde 25 Kira Zammı Resmi Gazete Düzenlemesi
Yüzde 25 kira artışı sınırlaması 11 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile yürürlüğe girmiştir. Bu sınırın uzatılmasına ilişkin hukuki düzenlemeye 15 Temmuz 2023 tarihinde yayımlanan Resmi Gazetede yer verilmiştir. Bu son düzenleme ile birlikte kira artış sınırının 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olacağı belirtilmiştir.
1 Temmuz 2024 tarihinden sonra kanundaki yüzde 25 kira zam sınırlaması düzenlemesi kendiliğinden yürürlükten kalkmıştır.
1 Temmuz’dan Sonra Kira Artış Oranı
1 Temmuz 2024 sonrası kiraya zam oranı 12 aylık ortalama TÜFE’ye göre belirlenir. 2024 yılı için 12 aylık ortalama Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) 65,07’dir. 1 Temmuz’dan sonra kira artış oranı en fazla yüzde 65,07 olabilmektedir. Bunun üzerinde yapılan zamlar geçersizdir.
Kiraya yapılacak zam TÜFE oranından daha düşük de olabilir. Örneğin yeni dönemde %40 zam yapılması da geçerliliğini koruyacaktır. Zammın oranı taraflar arasında belirlenir. Kiraya zam için bir alt sınır yoktur, zam yapılmadan da devam edilebilir.
Yüzde 25 Kira Artışı Kimleri Kapsıyor?
Yüzde 25 kira artışı, 1 Temmuz 2024 tarihinden önce yenilenen kira sözleşmeleri için geçerli olur. Bu tarihten sonra yüzde 25 sınırı kalkmıştır.
Temmuz 2024 öncesi yenilenen sözleşmelerde yüzde 25 kira artış sınırı geçerlidir. Ancak bu tarihten sonra yapılacak veya yenilenecek herhangi bir kira sözleşmesi yüzde 65,07 zam sınırına tabidir. Bu artış oranı, Temmuz’dan sonra sözleşme yenileyen mevcut kiracıları ve yeni kiracıları kapsar.
Yüzde 25 Kira Artışı Ne Zaman Başladı?
Yüzde 25 kira artışı sınırı, 11 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan Resmi Gazete ile yayımlandığı tarihte başlamıştır. Uygulama 1 Temmuz 2024’te sona ermiştir.
Yüzde 25 Kira Artışı Düzenlemesinin Kaldırılmasının Kiracılara Etkisi
Yüzde 25 kira artışı düzenlemesinin kaldırılması, kiracılar için bazı zorluklar yaratabilir. Kiraya yapılacak zamlar kiracıların ekonomik durumunu olumsuz etkileyebilir. Bazı durumlarda ev sahibi ile anlaşmazlıklar yaratabilir. Kiracı yeni bir konut aramak zorunda kalabilir. Bu sebeple yeni düzenlemelerin iyi bir şekilde bilinmesi gerekir.
Ancak hatırlatmak gerekir ki yüzde 25 zam sınırı sona ermiş olsa bile sınırsız değildir. Ev sahibi ancak yıllık TÜFE oranında yüzde 65,07 zam yapabilir. Yapılacak yeni zam, bir sonraki kira dönemi başlamadan belirlenir.
Yüzde 25 Kira Artışı Devam Ediyor Mu? 2024
Yüzde 25 kira artışı sınırı 1 Temmuz 2024’te sona ermiştir. Dolayısıyla bu sınır şu an devam etmemektedir. Şu an geçerli olan kira artışı sınırı yüzde 65,07’dir.
Yüzde 25 Kira Artışı Bittikten Sonra Kiracı Hakları
Kiracılar Temmuz 2024 öncesi yeni kira dönemine geçiş yapmış olabilir. Bu durumda zam sınırını yüzde 25’e göre belirlemişler ise bir sonraki kira dönemine kadar geçerli olacaktır. Kiracıların yüzde 25 kira artışı bitmesinden sonra kiradaki zam oranı dışında haklarında hiçbir değişiklik olmamaktadır. Kiracı haklarını aynen devam ettirmektedir.
Yeni sözleşmelerde kiracının TÜFE’den fazla yapılacak zamlara da itiraz etme hakkı bulunur. Kiracıların hakları sadece bundan ibaret değildir. Eğer kira konusunda problem yaşıyorsanız detaylı bilgi için Kiracı Hakları yazımızı inceleyebilirsiniz.
Kira Zam Sınırı Kalktıysa Kiracılar Ne Yapmalı?
Kiracılar gelecek kira dönemi için zamlara hazırlanmalı ve yüzde 25 sınırının kalktığını bilmeliler. Bu durumda yeni sözleşmelerde de yüzde 25 kira artış sınırının uygulanmayacağına dikkat edilmelidir. Yine de artış yüzde 65,07’den fazla olamaz.
Yüzde 25 Kira Artışının 5 Yıldan Uzun Süreli Sözleşmelere Etkisi
Kira sözleşmeleri eğer 5 yılını doldurmuşsa ev sahibi mahkemeye başvurarak kira tespit davası açabilir. Kira tespit davasında yeni kira yılında uygulanacak kira bedelinin tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık ortalamalara göre değişim oranı dikkate alınmak suretiyle hakkaniyete uygun olacak biçimde hakim tarafından belirleneceği öngörülmüştür.